Organiseer zelf een Zorg aan Zet-gesprek

We willen zicht krijgen op wat er in de samenleving leeft op vlak van zorg. Daarvoor verzamelen we ideeën vanuit verschillende ervaringen en perspectieven. Zo komen we te weten wat vandaag en morgen de noden zijn en waar we in de toekomst naartoe willen op vlak van zorg.

We mikken op zoveel mogelijk inbreng van alle soorten mensen en organisaties, zorginstellingen, opleidingsinstellingen, andere middenveldorganisaties én de burger. We nodigen echt iedereen uit om gesprek te gaan.

Dit kan in de cafetaria, de wachtzaal, aan het ziekbed, tijdens de les, een teamvergadering, aan de keukentafel … Dit kan in een gesprek tussen twee mensen, in kleine groepen of in een grotere groep. Dit kan heel kort tijdens een bezoekje, een pauze of een event, iets langer als agendapunt op een vergadering of aan het begin van een les. Het kan ook tijdens een speciaal hiervoor opgezet event.

 • 3 goede redenen om een Zorg aan Zet-gesprek te organiseren
 • Hoe begin ik eraan?
 • Hoe pak ik het aan?

3 goede redenen om een debat op te zetten

 • Je laat mee je stem klinken in het debat over hoe de zorg van de toekomst er uit zou moeten zien. #zorgaanzet
 • Uit de gesprekken haal je inzichten die interessant kunnen zijn voor jezelf of voor je organisatie.
 • Als je ons laat weten waar en wanneer je iets organiseert, zetten we jullie initiatief op de nieuwspagina op zorgaanzet.be. Als je vragen hebt in verband met de aanpak of organisatie, mail naar info@zorgaanzet.net

Hoe begin ik eraan?

Je wil wel, maar hoe begin je eraan? Waar vind je mensen? Hoe overtuig je mensen om deel te nemen? Hoe kondig je een gespreksmoment aan? Vaak is net deze eerste stap de moeilijkste. Enkele tips:

 • Zoek een of twee mensen die met jou de handen in elkaar willen slaan om een debat of gesprek op te zetten.
 • Zoek een plek waar het kan plaatsvinden: in de wachtzaal, op de kamer, in de aula, de kantine,…
 • Zoek een geschikt moment: tijdens de middagpauze, op een avond, …
 • Zoek mensen die mee in gesprek willen gaan. Maak reclame. Je kan hierbij gebruik maken van een van de algemene affiches, de affiche met invulvak, of van de flyers. Durf mensen persoonlijk aan te spreken.
 • Maak het niet te groot: het hoeft echt geen avondvullend programma te zijn met 100 mensen. Het hoeft geen uren te duren. Op een halfuurtje kan je ook al heel wat ideeën verzamelen.
 • Je hoeft het niet over alle vragen te hebben. Kies er gerust eentje of enkele uit.
 • Maak gebruik van die gelegenheden en momenten waarop sowieso al mensen bij mekaar zijn: een geplande vergadering, een middagpauze, een les…
 • Maak het gezellig. Een drankje, een hapje… Zorg dat je ’t zelf fijn en boeiend vindt, dan vinden anderen dat ook.
 • Voor achtergrondinformatie over de vragen voor het gesprek/debat kun je hier terecht.

Hoe pak ik het aan?

Om jullie te helpen om een gesprek goed te laten verlopen hebben we materiaal voor 5 verschillende methoden ontwikkeld.

 1. Zorg aan Zet-postkaart: éénvoudiger kan niet, een postkaart die je zelf kan invullen
 2. Zorg aan Zet-interview: een één-op-één gesprek
 3. Zorg aan Zet-tafel: een tafelgesprek
 4. Zorg aan Zet-gedachtenstroom: een creatieve, uitdagende werkvorm die verrassende resultaten oplevert
 5. Zorg aan Zet-café: een werkvorm voor grotere groepen, waarbij verschillende gesprekstafels tegelijk doorgaan.

1. De Zorg aan Zet-postkaart

Op een plek waar veel mensen komen (in de hal, aan de koffie,…), leg je wat postkaarten met vragen en zet je een postbus. Postkaarten kan je aanvragen bij info@zorgaanzet.net of downloaden. Neem een eenvoudige kartonnen doos of een plastic bakje dat kan dienst doen als postbus. Je kan die “aankleden” met een postbus-affiche (variant kleur of zwart-wit). De verzamelde postkaarten graag opsturen naar Zorgnet-Icuro. Of de mensen nemen hun postkaart mee naar huis en geven de antwoorden zelf in op www.zorgaanzet.net.

2. Het Zorg aan Zet-interview

Heel éénvoudig: mensen interviewen elkaar over de uitdagingen die er voor hen toe doen. Dit kan in het cafetaria, aan het ziekbed, bij de start of einde van een vergadering, thuis,… Een korte fiche die uitlegt hoe je dit aanpakt vind je hier. Je kan de postkaarten gebruiken als vertrekpunt voor het interview. Het is handig om voor het interview gebruik te maken van het interviewblad.

3. Het Zorg aan Zet-tafelgesprek

Maak het niet moeilijker dan het is! Gewoon een goed gesprek is vaak het beste gesprek. Vertrekkende vanuit één-op één gesprekken zoekt de groep/tafel antwoorden op de vragen. Dit kan… aan tafel. Om het even waar en wanneer: tijdens de lunch, aan de keukentafel, aan het begin of einde van een overleg, … Het helpt als iemand de rol van gespreksleider op zich neemt. Een concreet stappenplan vind je hier. Je kan de postkaarten gebruiken als vertrekpunt voor het interview en op die manier de centrale vraag of vragen van het gesprek kiezen. Download de duo-bladen en het samenvattende tafelblad.

4. De Zorg aan Zet-gedachtenstroom

Dit is een originele, uitdagend werkvorm die de creativiteit prikkelt en het verder doordenken over de vragen stimuleert. Het kan leiden tot verrassende ideeën. Deze werkvorm gebeurt voornamelijk in stilte, al schrijvend bouwen deelnemers voort op elkaars ideeën. Dit kan tijdens de vergadering, in de aula, in de klas,… of op een speciaal hiervoor georganiseerd event.
Het is belangrijk dat iemand de rol van gespreksleider op zich neemt. Hier vind je een helder stappenplan. Download een een Zorg aan Zet-gedachtenstroom-blad per deelnemer. De deelnemers voeren zelf hun antwoorden in op de website. Wanneer de gespreksleider vermoedt dat de deelnemers de antwoorden niet zelf op de website kunnen of zullen invoeren, kan hij/zij dat zelf doen (www.zorgaanzet.net). Bij vragen info@zorgaanzet.net.

Het Zorg aan Zet-café

Wie gaat nu niet ’s graag op café? Dit is een zeer toegankelijke werkvorm. Deze methode geeft veel ruimte voor uitwisseling en kan zeer interessant materiaal opleveren. Dit kan voor groepen van 15 tot 150 personen. Ook hiervoor hebben we een stappenplan opgemaakt. Verder kan je gebruik maken van grote café-tafel-invulbladen om de antwoorden te noteren. Deze stellen we ter beschikking in 1 groot A1 formaat of een printvriendelijkere versie (samengesteld uit 4 A3's).

De deelnemers voeren zelf hun antwoorden in op de website. Wanneer de gespreksleider vermoedt dat de deelnemers de antwoorden niet zelf op de website kunnen of zullen invoeren, kan hij/zij dat zelf doen (www.zorgaanzet.net). Bij vragen: info@zorgaanzet.net.

Meer informatie over de zorg-vragen vind je hier